Her yaşa hitap eden bir hobi olan dans, çocuklar için de uygun bir aktivitedir. Dans, okul ve ev arasında sıkışıp kalan küçük bireylerin yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfetmelerine olanak tanır. Çocuklar için dans kursları da bu noktada ebeveynlerinin dikkatini çeken mekanlar arasında yer alır. Bedensel ve fiziksel gelişim için birçok yararı olan bu aktivite, çocukların yaşlarına göre farklı türlere ayrılır. Dans türü seçilirken miniklerin ilgisi ve yetenekleri de göz önünde bulundurulur.
Bale
Zarif ve disiplinli bir sanat dalı olan bale, çocuklar için uygun dans türlerinin başında gelir. Köklü bir tarihe dayanan bu dans, günümüzde de fiziksel ve estetik yönüyle tercih edilmeye devam eder. Vücuda esneklik kazandıran bale özellikle küçük yaşlardaki bireyler için uygundur. Zira vücudun en esnek olduğu dönem, çocukluk sürecidir ve kasların güçlenmesinde de etkisi vardır. Çocuklar için dans kursları baleye 3-11 yaşları arasında başlanmasını önerir.
Çocuklar için dans kursları minikler için genellikle baleyi önerir. Zira duruş ve postür gelişimini destekleyen bu dans türü sayesinde minikler doğru duruş pozisyonlarını alışkanlık olarak kazanabilirler. Bununla birlikte koordinasyon ve denge yetisi sağladığı için motor becerilerinin geliştirir. Zihinsel disiplin ve odaklanma konusunda da destekleyici bir dans olan bale, çocuklara küçük yaşlardan itibaren sorumluluk becerisini kazandırır.
Hip Hop
Sokak kültürü denilince akla gelen Hip Hop, çocuklar için dans kursları tarafından özel eğitimle verilen bir alandır. 4-5 yaşından itibaren tüm miniklerin enerjilerini atmaları için uygun olan bu dans fiziksel olarak da geliştirici bir aktivitedir. Esnek kurallara sahip olan Hip Hop sayesinde çocuklar özgürce dans edebilir ve doğaçlama davranabilirler. Ayrıca el, bacak ve kol gibi tüm bedeni aktif olarak çalıştıran bu dans bedensel olarak da yararlı bir aktivitedir.
Latin Dansları
Enerjik ve eğlenceli bir dans tarzı olan Latin dansları küçük yaşlarda öğrenilmeye uygun bir aktivitedir. Kıvrak ve hareketli figürlerle vücut koordinasyonlarını geliştiren bu dans türü fiziksel gelişim açısından yarar sağlar. Bununla birlikte ritmik hareketler gerektirdiği için doğal bir kardiyo antrenmanıdır. Ayrıca çocukların enerjilerini kolayca atabilecekleri bir tür olduğu için gün sonuna doğru daha sakin hissettirir. Kendi arasında birçok alt dala ayrılan Latin danslarının çeşitleri şunlardır:
- Salsa
- Merengue
- Vals
- Bachata
- Cha Cha Cha
Halk Dansları
Çocuklar için dans kursları geleneksel halk danslarıyla kültürel değerlerin eğlenceli şekilde sürdürülmesini sağlar. Türk kültüründen geniş coğrafyaya yayılan halk dansları birçok türe ayrılır. Bunlar arasında yer alan zeybek, oryantal, roman, halay, horon ve kafkas çeşitli kültürlerin birer izidir. Her biri farklı figürlerle oynanır ve özel kostümlerle sahneye çıkılır. Halk danslarının özellikleri şu şekildedir:
- Zeybek, Ege Bölgesi’ne özgü bir halk dansı olarak ağır ve heybetli bir ritimle oynanır.
- Oryantal, Orta Doğu kökenli bir dans olup darbuka enstrümanı eşliğinde oynanır. Kalça, karın ve bel bölgelerinin kıvrak hareketleriyle canlı ve zarif bir danstır.
- Roman Trakya ve diğer bölgelerde Roman kültüründen alınan özel bir dans türüdür. Kol, el ve ayak parmak uçlarının aktif olduğu dans hareketli ritimlere dayanır. Belirli bir kurala bağlı kalmadan doğaçlama oynanması da mümkündür.
- Halay, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir halk dansıdır. Davul ve zurna eşliğinde oynanan bu oyun halka şeklinde el ele tutuşularak oynanır.
- Horon, Karadeniz’in simgesi olan bir dans türü olarak kemençe, davul ve tulum gibi çalgıların çalınmasıyla oynanır. Hızlı ayak hareketleri ve ritimleri olduğu için enerjik çocuklar için uygun bir tür olabilir.
Çocuklar için dans kursları tüm bu dansların özel olarak öğretildiği merkezlerdir. Çocukların ilgilerine ve becerilerine göre seçim yapılması konusunda yol gösteren eğitmenler en uygun türde gelişim göstermelerine yardım ederler.