Bale Nasıl Öğrenilir? Kimler Bale Yapabilir?

Bale öğrenmek pek çok kişinin hayali olabilir. Müzik ve dans gösterisi olan bale, adım atışlara ve belli hareketlere dayanır. Rönesans döneminde İtalya’da ortaya çıkmıştır. Daha sonra Rusya ve Fransa ülkelerinde de gelişmeye başlamıştır. Dünya genelinde yayılırken farklı dans türlerine de ilham olmuş bir dans türüdür.

Bale, müzik, duygu ve dekor sanatının bir araya gelerek ileri standartlara taşınması ile oluşan bir tiyatro gösterisidir aynı zamanda. Bale kelimesi İtalyancadan gelen dans sözcüğünden üretilmiştir. Bale eğitimleri uzun süren eğitimlerdir. Yıllarca müzik ile yapılan eğitimlerdir. Bale yapılırken temel olarak tayt ve mayo giyilir. Tütü olarak adlandırılan bir etek de tercih edilebilir. Bale yapmadan önce esnemek önemlidir, ısınmadan dans etmek ciddi kas sorunlarına sebep olabilir.

Bale Öğrenmek İçin Hareketler Nelerdir?

Bale hareketleri temel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  1. Battement tendu,
  2. Battement jete,
  3. Rond de jamber,
  4. Frape,
  5. Fondüs,
  6. Devellopes.

Genel itibari ile balede temel olarak öğrenilen hareketler bunlardır. Bale, estetik görüntüye sahip bir dans sanatıdır. Bunun en ana sebebi, İtalya rönesans döneminden etkilenmiş olmasıdır. Tiyatro gösterilerinde mim sanatçılarının sergilediği performanslar bugünkü bale anlayışını oluşturmuştur. Bale için en önemli dönem 16. yüzyıl içerisinde yaşanmıştır. Bu zamana kadar dans halk tarafından edilirken bir anda profesyonel kişiler tarafından özel kıyafet ve makyajlar eşliğinde sergilenmeye başlamıştır. Özgür bir sanat olması 18. Yüzyılda gerçekleşerek operadan soyutlanmıştır. Özgürleşme adımları atılırken bugün sahnelerde izlediğimiz bale gösterilerinin kuralları da konmuştur.

Baleye Başlamak İçin En Uygun Yaş Kaçtır?

Bale kursu pek çok ebeveyn tarafından çocukları için tercih edilebiliyor. Bale, çocukların fiziksel gelişimlerini desteklerken aynı şekilde ruhsal olarak da gelişmelerine yardımcıdır. Balenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Duruş bozuklukları oluşmasını engeller,
  2. Kas gelişmesine yardımcı olur,
  3. Esneklik kazandırır,
  4. Kişiye özgüven duygusu kazandırır,
  5. Çevreye uyum konusunda yardımcı olur,
  6. Sorumluluk alma konusunda bilinçlendirir,
  7. Takım olarak çalışma bilincini öğretir,
  8. Vücudu tanıma konusunda yardımcı olur,
  9. Müzik kulağının gelişmesine katkı sağlar,
  10. Eğlenceli vakit geçirmeyi sağlar.

Sağlıklı bir yaşam için bale doğru bir seçenek olacaktır. Bale eğitimleri, bale okullarında alınması sonucunda doğru ve sağlıklı bir gelişim sağlar. Profesyonel kişiler tarafından eğitim alınmalıdır. Eğitim veren kişi bale konusunda eğitimlere hakim olması ve anatomi konusunda yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Uygun ortam ve koşulların sağlandığı kurslar tercih edilmelidir. Eğitim için katılım gösterilen gruplar yaş olarak ayrılmalıdır. Bu konu önemlidir, gelişim açısından birbirlerine yakın olması daha sağlıklı bir öğrenim ortamı yaratır. Çocuklar büyürken çok çabuk öğrenir ve gelişir. Erken yaşlarda bu tarz eğitimler almak fayda sağlar.

Baleye başlama yaşı ebeveynler tarafından sıkça araştırılan ve sorulan bir sorudur. Bale eğitimleri uzun bir süreç olduğu için erken yaşlarda başlamak önemlidir. Fiziksel olarak gelişmeye yeni başladıkları, zihinlerinde bir kalabalık olmaması sebebiyle kolay öğrendikleri zamanlar en doğru seçim olacaktır. Kolay algılama sayesinde bale hareketlerini çok daha kolay yapabilirler. 3 ile 11 yaş aralığı baleye başlamak için doğru yaşlar olarak kabul edilir. Daha küçük yaş grubunda olan çocukların ilk vücut gelişimi süreçleri tamamlanmamış olur ve bu dans türü için uydun değildir. Daha büyük yaş gruplarında ise vücut gelişimi tamamen sağlandığı için eğitimler sırasında zorlanılabilir. Bale yapmanın faydaları her yaş grubunda görülse de birebir olması beklenmemelidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
Yol Tarifi Al
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?