Dans Müziği Nedir? Dans İçin Müzik Nasıl Seçilir?

Dans müziği, birçok farklı müzik tarzını içeren geniş bir terimdir. Dans müziğinin tarihini keşfetmek, bu terimin 19. yüzyıldan günümüze evrimini anlamayı sağlar. Bunun yanı sıra etkili bir dans gösterisi için, en iyi dans müziğini nasıl seçeceğinizi bilmeniz de önemlidir.

Dansın ruhu müziktir. Dolayısıyla etkili bir dans performansında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri müziğin nasıl seçileceğidir. Balanchine’in “Dansı, görünür kılınan müziktir.” söylemi ise bu durumu doğrulmaktadır.

Dans Müziği Nedir?

Dans müziği, dansı kolaylaştırmak veya eşlik etmek için özel olarak bestelenmiş müziktir. İnsanların dans edebildiği her müzik dans müziğidir. Bu amaç için bestelenmiş bütün bir müzik parçası veya daha büyük bir müzik bestesinin parçası olabilir. Dans müzikleri iki gruba ayrılır;

  • Canlı dans müziği,
  • Kayıtlı dans müziği.

Modern popüler dans müziği, saraylardan ve balo salonlarından halka yayılmıştır. Batı balo salonu ve sosyal dans müziği, 19. yüzyılın sonlarında bir dalga haline gelmiştir. Halka açık dans salonlarının, burjuva sınıfı arasında son derece popüler olduğu ise bilinen gerçeklerin arasındadır. 1930’lar, Amerika Swing Music’e doğru ilerlerken Swing dönemini getirmiştir. 1950’ler rock and roll müzik ile popülerken, 60’lar ruh ve R&B müziğinin yükselişine tanık olmuştur. 70’ler disko zamanıydı ve 70’lerin sonunda EDM veya Elektronik dans müziği insanları etkilemeye başladı. Dolayısıyla dans müziklerinin kökeninin çok eski olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır.

Dans Müziği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dans için müzik seçmek oldukça zor olabilir. Öyle ki, pek çok kişinin en çok vaktini alan durum dans için yaptığı pratiklerden çok, dans müziği seçme aşaması olmaktadır. Tercih edeceğiniz müzik dansınız ile tamamen uyum içerisinde olmalıdır. Aksi halde performansınız eksik ve yetersiz olacaktır.

Dansçıların Yaşlarını Göz Önünde Bulundurun

Kendiniz için müzik seçiyorsanız, o zaman çok daha özgür olabilirsiniz. Ancak eğer seçimini yaptığınız dans grup dansı ise, dansçıların isteklerini ve yaşlarını göz ardı etmemelisiniz. Bununla birlikte, müzik seçerken yaşın çok önemli bir husus olduğunu göz ardı etmemelisiniz. İsteyeceğiniz son şey, kaba veya uygunsuz sözler nedeniyle seçtiğiniz müziğe tepki gösteren ebeveynler olacaktır. Bu gibi bir durumda yanlış bir karar vermemek adına, müzik seçiminizi titiz bir şekilde yapmak çok daha doğru olacaktır.

Dans Stilinize Uygun Bir Karar Verin

Büyük dans performansınız için müzik ararken, dansınızın tarzını da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Dansınız hareketli ise, koreografiyi tamamlayacak yüksek tempolu bir müzik seçimi çok daha mantıklı olacaktır. Bununla birlikte, dans rutininiz doğası gereği daha lirik ise, daha yavaş ve etkileyici sözlerle daha dramatik bir dans müziği eşsiz bir seçim olacaktır. Fakat dansınız çağdaşsa, yavaş veya hızlı tempolu dans müzikleri seçebilirsiniz.

Seçiminiz esnasında müziğin performansınızın tonunu belirleyeceğini unutmamalısınız. Seyircinin duyacağı ilk ve hatırlayacağı şey müzik olacaktır. Bunun yanı sıra kötü bir müzik seçiminin, performansınızı gölgelemesi de istemeyeceğiniz bir durum olacaktır.

Dansınızın Uzunluğunu Unutmayın

Performansınızda muhtemelen tüm şarkı boyunca dans etmeyeceksiniz. Dolayısıyla performansınız sırasında çalacak müziğin doğru bölümlerini seçmek önemlidir. Müziğin ihtiyacınız olan parçasını en iyi şekilde alabilmek için profesyonel bir editör ile çalışmak oldukça mantıklı olabilir. Ayrıca, dans performansınız nispeten kısa sürüyorsa, karışık parçalardan kaçınmanız daha mantıklı olacaktır. Bu seçim seyirci için çok kafa karıştırıcı olacak ve koreografisi de sizleri yoracaktır. Bunun yerine, daha kısa ve basit bir müzik parçası seçmek çok daha mantıklı olabilir.

Özetle dans için müzik titizlikle yapılması gereken bir tercihtir. Yapacağınız bu tercih, performansınızın kaderini belirleyecektir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
Yol Tarifi Al
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?