Geleneksel Dans Çeşitleri Neler?

Geleneksel dans çeşitleri geçmişten bugüne kadar gelmiş olan oluşumlardır. Genellikle çıkış kaynağı bilinmeyen ve anonim olan türlerdir. Henüz modernleşme aşamalarını tamamlamamış topluluklardan, modernleşme açısından kendini geliştirmiş topluluklara kadar bütün toplumlarda geleneksel danslar görülebilir.

Toplum olarak daha gelişmiş bölgelerde ortaya çıkan dans türleri; eğlenmek amacından çıkarak daha çok performans gösterisi haline gelmeye başlar. Dansların bu hale gelmesi ile öğrenmek için farklı ve özel çabalara girilmesi gerekir. Bu tarz zorunlulukların ortaya çıkması ile geleneksel dansların unutulmaması ve kaybolmaması için yeni nesillere aktarılır. Aktarılma yaşandığı için danslar gerçek hallerinden uzaklaşarak, doğallığını kaybedebilir.

Geleneksel Dans Çeşitleri Bugüne Nasıl Gelir?

Dans çeşitleri sergilenirken; ışık, ses, kostüm ve yeni koreografi ile zenginleştirilir. Zenginleştirme amacıyla yapılan bu değişikler döneme ayak sağlamasına yardımcı olur. Geçmişte ortaya çıkan dans türleri modernleşerek sonraki nesillere aktarılmaya devam eder. Her ne kadar ilk kayıtlar otantiklik iddiasında bulunsa da kesin ve güvenilir değildir. Geleneksel dans çeşitleri ortaya çıkarken; pagan inanç, bereket ve bolluk ayinleri gibi izler bulunabilir. Bu simgeler dönüşür ve değişir, bugün geleneksel dans adıyla anılır.

Geleneksel danslar, zengin bir şekilde dramatik unsurları barındırır. Öfke, sevinç, yakarış, aşk, savaş, farklı cinsiyetler arasında geçen ilişkiler gibi insan hayatından unsurlar içerir. Toplumların bulundukları coğrafyalara göre dans çeşitleri farklılık gösterir. Tarihsel ve yöresel olarak unsurlar dans performanslarına yansır. Yöreselliğin ağır bastığı, birbirinden farklı etnik grupların dans çeşitleri birbirine benzerlik gösterebilir.

Geleneksel Dans Çeşitleri Nelerdir?

Dans çeşitleri geleneksel olarak farklılıklar gösterdiği için insanlarda merak uyandırabilir. Yaşadıkları toplumun tarihini yansıttığı için kişiler özellikle kendi coğrafyasında bulunan dans türlerini araştırabilir. Farklı toplumların dans çeşitleri sayesinde kültürel bir bilgi birikimi oluşturulabilir. Dans etmek insanlar için hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak sağlıklı aktivitelerden biridir. Bireysel, partner eşliğinde ya da gruplar halinde dans performansları sergilenebilir.

Kişiler dans etmeye merak duyuyor ise farklı geleneksel danslara ulaşabilir. Yetenek ve merak duygusu doğrultusunda seçim yapılabilir. Kurslar aracılığı ile dansları profesyonel bir şekilde icra edilebilir. Bireysel olarak dans öğrenmek mümkündür. Geleneksel dans türleri toplumlara ve coğrafyaya göre değişiklik gösterdiği için araştırma yapmak gerekir. Toplumlar içinde geleneksel olarak bilinen dansların farklı türleri de bulunur.

Geleneksel Dans Çeşitleri ve Toplumlar

Brezilya bölgesinden dünyaya yayılan Samba, bölgede yapılan karnavallar sayesinde farklı kültürler tarafından bilinir. Eğlenceli ve enerjik danslardan biridir. Afrika gelenekleri ile birleşerek ortaya çıkartılan bir dans çeşididir. Öfke, hayal kırıklığı, isyan ve aşkı yansıtmak için Arjantin bölgesinde bulunan toplum Tango dansını ortaya çıkartmıştır. Aşkın ve tutkunun dansı olarak dünya üzerinde oldukça bilinen geleneksel dans türlerinden biridir. 16. yüzyıl toplumları tarafından Fransa’da ortaya çıkan Vals, Viyana bölgesinde ün kazanmıştır. Bugün iki farklı türde sergilendiği görülmektedir. Hawaii bölgesinde ortaya çıkan, geleneksel müzik aletleri ve ilahiler eşliğinde yapılan Hula, birçok dizi ve filmde dünyaya tanıtılmıştır. Bulunduğu coğrafyaların etnik ve kültürel değerleri sonucunda şekillenen pek çok farklı dans türü bulunur.

Türk halk oyunları, bölgelerin kendi kültürlerini yansıtan oluşumlarıdır. Yöresel dans çeşitleri farklı kostümler ve müzikler ile sergilenir. Coğrafya genelinde kültürü yansıtan danslar oldukça popüler hale gelebilir. Bugüne uyarlanarak gelen dans türlerini pek çok farklı ortamda görmek mümkündür. Ülkenin Ege, İç ve Batı Anadolu, Güney Marmara bölgelerinde görülen zeybek dansı toplumun kahramanlığını ve cesaretini temsil eder. Orta ve Kuzey Karadeniz bölgesinde horon oldukça popülerdir. Toplumun enerjisini ve kendine özgü hareketlerini ortaya çıkarır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak görülen halay, toplumun birliğini temsil eder.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
Yol Tarifi Al
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?