Rueda Dansı Nedir? Hareketleri Nelerdir?

Rueda dansı, salsa çeşidi bir dans türüdür. 1960’lı yıllarda Küba’da ortaya çıkan halka tipi bir danstır. Başlarda sokak dansı olarak bu kültür kazanılsa da daha sonra gazinolarda sergilenmeye başlanmıştır. Rueda kelime anlamı olarak tekerlek demektir. Çiftlerin halka şeklinde dizilmesi ile gerçekleştirilir. Dans cantante adı verilen yönetici tarafından koordine edilir. Dansı yöneten kişi komutları yüksek ses ile söylerken aynı zamanda mimiklerinden de yardım alır. Verdiği bu komutlara cantantes adı verilir. Yüksek seste bir müzik eşlik ettiği için beden dilinden faydalanarak daha kolay iletişim kurulur.

Rueda dansı sergilenirken çiftler kendi arasında sıkça eş değiştirir. Küba’da ortaya çıkması ile o bölgelerde daha yaygın olsa da dünyanın pek çok ülkesinde bu dans yapılır. Dans halkası oldukça büyütülebilir, çiftlerin katılım sayısında bir sınırlama yoktur. Dans performansı sırasında çiftler birkaç tane iç içe bulunan halkalar oluşturabilir.

Rueda Dans Hareketleri Nelerdir?

Rueda hareketleri çok fazladır ve isimleri İspanyolca’dır. Bu dans hareketlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • A Bayamo,
  • Abajo,
  • Adios,
  • Balsero,
  • Bikini,
  • Coco,
  • Consorte,
  • Dame,
  • Dracula,
  • Enchufla,
  • Kentucky,
  • Montana,
  • Pelota,
  • Siete,
  • Tarro.

Daha birçok farklı dans hareketi bulunur. Latin dansları arasında en eğlenceli olan dans türüdür. 5/4 ve 5/8’lik ritimler ile sergilenir. Sergilenmeye ilk başladığı zamanlarda bir toplum dansıdır. İç içe geçen halkalar şeklinde sergilenmesi izleyiciye aynı zamanda oldukça hoş bir görsel sunar. Keyifli müzikleri ile özgün adımlar atarak bu dansı öğrenmek mümkündür.

Rueda Dansı Neden Tercih Edilmelidir?

Rueda dansı öğrenmek oldukça eğlencelidir. Hareketli ve enerji dolu performanslar sergilemek için şu nedenler sıralanabilir;

  1. Dansa olan merakınız ve tutkunuzu ortaya çıkarabilmek,
  2. Dans konusunda yeteneklerinizi keşfedebilmek,
  3. Yeni bir hobi edinebilmek,
  4. Keyifli vakit geçirebilmek,
  5. Profesyonel bir dansçı olabilmek.

Rueda gruplar halinde dans tekniklerinin sergilenmesi ile ortaya çıkar. 10 ve onun katları kadar katılımcı ile gerçekleştirilebilir. Ayak hareketleri ile dikkat çekerken performans sırasında eşlerin değiştirilmesi farklı bir hava oluşturur. Ritim olarak hızlı bir tempoda sergilenir. Dansı yöneten kişinin yönlendirmesi ile dansçılar hareketleri sergilemeye başlar.

Rueda dansı dünyada ve ülkemizde oldukça popüler olmaya başlamış bir dans türüdür. Kişilerin salsa, tango gibi popüler olmuş danslardan sıkılıp tercih ettiği bir türdür. Daha farklı ve enerji dolu performansları ile dikkatleri üzerine çeker. Farklı bir deneyim arayan herkesin tercih edebileceği bir dans türüdür.

Rueda Dansı Nasıl Öğrenilir?

Rueda dansını öğrenmek isteyen pek çok kişi vardır. Aslında bir sokak dansı olarak ortaya çıkan bu dans türü pek çok salonda gösteri olarak sunulmaya başlanmıştır. Öğrenmek isteyen kişiler evden online olarak videolar izleyerek kendi yeteneklerini ortaya çıkarmaya çalışabilir. İnternet üzerinden her şeye kolayca ulaşmak mümkündür. Kendi içinizdeki dans tutkusuna güveniyorsanız kesinlikle denemekten zarar gelmeyecektir. Fakat her zaman profesyonel destek almak daha garanti ve hızlı bir çözüm yoludur. bu nedenle Rueda dansı için kurslar tercih edilebilir.

Dans kursu ile yaklaşık 3 aylık bir eğitim ile dans öğrenilebilir. Daha profesyonel bir şekilde dans edebilmek için biraz daha vakit ayırmak gerekebilir. Yaklaşık 6 ay gibi bir sürede daha akıcı bir şekilde dans etmek mümkündür. Dansı daha çabuk kavrayabilmek için eğitim almak doğru bir adım olabilir. Kurslarda eğitimler genellikle gruplar halinde verilir. Dans işinde uzman kişiler tarafından eğitim almak Rueda konusunda içinizde bulunan yeteneği ortaya çıkarabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
Yol Tarifi Al
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?