Dans müzikleri düşündüğümüzde sayısız tane müzik aklımıza gelir. Bu müzikler türlerine göre ayrılmıştır. Yabancı,Türkçe, Düğün, Hareketli vb. olmak üzere dallara ayrılır.
Siz de tercih ettiğiniz türe göre dans müzikleriyle eğitim görebilirsiniz. Sizinle türlerine göre en çok sevilen müziklerden birkaçını paylaşacağım:
- Vamonos Pal Monte – Eddie Palmieri – Salsa
- Aqui El Que Baila Gana – Fania All Stars – Salsa
- How Does A Moment Last Forever – Celine Dion – Düğün Dans
- All Of Me – John Legend – Düğün Dans
- Her Şey Sensin – Yalın – Düğün Dans
- Olmazsan Olmaz – Güliz Ayla – Düğün Dans
- Moulin Rouge – El Tango de Roxanne -Tango
- Louis Armstrong – It Takes Two To Tango – Tango
- Hector Acosta – Me Voy – Bachata
- Domenic Marte – Yo Me Equivoco – Bachata
Bunlar en çok ilgi çeken ve duyduğumuz müziklerdir. Hepsi kendi türleri arasında dinlenmeyi hak ediyor.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Düğün Dansı Nedir? Nasıl Yapılır? Müzikleri ve Kursu
Hareketli Dans Müzikleri
Hareketli Dans dediğimizde hepimizin aklına gelen türler aynıdır diye düşünüyorum.
Salsa, Bachata, Tango, Oryantal, Hip Hop, Flamenko bunlar birkaç örneği. Fakat bu danslar hareketli olarak geçmesine rağmen bazı müzikler ile birlikte daha ağır ritim tutulabilir. Bu durum kafanızı karıştırmasın. Hareketli müzikleri düşününce bu müzikler sizin enerjinizi atmanız için yapılmış diyebiliriz. Hem yoruyor hem de dans ederken çok eğlendiriyor. Sanki kendinizden geçiyormuş gibi hissediyorsunuz. Bir yerden sonra tek duyduğunuz ve düşündüğünüz şey adım sesleri ve ritimden ibaret oluyor. Hızlıca sonraki hamleni yapmaya odaklanıyorsun ve dış dünyadan kopuyorsun. O an önemsediğin tek şey kendin ve eğlencen oluyor.
Tabi siz hala ben hareketli müzik tercih etmem daha sakin müzikleri seviyorum diyorsanız: Yazının başında da dediğim gibi sakin müziklerle ağır adımlar atılarak da yapılan danslar. Seçim tamamen keyfinize kalmış.
Düğün Dans Müzikleri
Düğün dans müziği çok çeşitli dallara ayrılmıştır. Kısaca hepsinden bahsedecek olursak. İlki ve en önemlisi olan düğün giriş müziğidir.
Düğün giriş müziği gelin ve damadın en önemli günü ve en özel anına tanıklık eder. Onlar ve aileleri için asla unutulmayacak bir anıdır. Yöreselleşmiş müziklerimizi düşünecek olursak: Bunlar halay, horon, kolbastı, çiftetelli vb. dir. Halaydan bahsedecek olursan genellikle ülkemizin birçok bölgesine ait ayrı ayrı müzikleri bulunmaktadır. Gittiğiniz her düğünde halay çeken bir ekip görmeniz çok mümkün. Horon ve kolbastı kısmına gelecek olursak bu müzikler Karadeniz Bölgesine ait müziklerdir. Oynanışı çok hızlı ve yorucudur. Ben eğlenmeyi seviyorum diyorsanız kesinlikle bir Karadenizli düğününe katılmalısınız.
Çiftetelli ise İç Anadolu Bölgesine aittir. Genelde çiftetelli müzikleri yapan insanlar Ankaralıdır. Daha sakin ve parmaklar kullanarak oynanılan bir düğün dans türüdür.