Yaşlılar İçin Uygun Olan Danslar Neler? 

Yaşlılar için uygun danslar, büyük ve önemli bir yere sahip olarak biliniyor. Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların üzücü gerçeği bizi o kadar kör etti ki, sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğu normal bir dünya hayal etmek çok zor olabiliyor. Ancak pek çok bilimsel çalışma yaşla ilgili gerileme ve ilinti durumlarının önlenebileceğini gösteriyor.

Yayınlanmış bir çalışmada, her hafta yeni bir rutine göre dans eden sağlıklı yaşlı yetişkinler (63 ila 83 yaşları arasında), beynin hafızayı geri getirme ve mekânsal yön bulma (parahipokampal jiroskop) ile ilişkili motor (mevcut cayro) bölgelerini iyileştirmiştir. Patrick Müller (Otto von Gerike Magdeburg Üniversitesi) ve ekibi, sağlıklı insanları rastgele bir dans veya egzersiz programına yerleştirdi. Dans programı sık sık değişti. Program kapsamında katılımcılar çizgi dansı, caz, rock and roll ve kare dansı öğrendiler. Egzersiz programına katılanlar ise dayanıklılık, kuvvet ve esneklik odaklı egzersizler yaptılar. Çalışmanın 6. ayından sonra dansçıların sol anterior santral giruslarında gri kütlede artış gözlendi. Bu sonuçlar, dansçıların hem motor becerilerini hem de hafızalarını antrenman yapanlara göre daha iyi kullanabildiklerini gösteriyor. Mevcut gyri ve parahipokampal hacimlerin genişlemesi, beynin sonraki yaşamda iyi bir şekilde öğrenmeye devam ettiğini gösterir.

Yaşlı Bireylerde Dans Etmenin Önemi ve Avantajları

Dans, bilinmekte olan en eski uygarlıklardan bu yana kutlamaların, törenlerin, ve dinlenme aktivitelerinin ayrılmaz bir kısmı olmuştur. Sadece sık dans edilmesinin ve fiziksel aktivitenin bunama riskini azalttığını bildirilmiştir. Bilişsel ve fiziksel aktiviteler arasında bunama riskini en çok dansın azalttığı (%76) bulunmuştur. Beyin, sinir yollarını gerektiği gibi güncelleyebilir ve yeniden yapılandırabilir. Dans, fiziksel aktivite gerçekleştirmenin yanı sıra duygu, sosyal etkileşim, duyusal uyarım, motor koordinasyon ve müziği birleştirerek birey için zengin bir ortam yaratır ve sinirsel bağlantıların sürekli olacak bir şekilde güncellenmesini sağlamak için kinematik, mantık, müzik ve duygudan yararlanır. Bu şekilde, kaybolan zihinsel yollar yenileriyle değiştirilir. Yaşlılar için danslar tüm bu bilgiler kapsamında son derece önemlidir.

Yaşlılar İçin İdeal Olan Danslar

Dans etmek yaşlı insanlar için oldukça önemli bir aktivitedir. Çoğumuz bunu bir spor olarak düşünmüyoruz ama iş öğretmeye gelince Zumba, geleneksel dans ya da başka herhangi bir stil aynı kategoriye giriyor. Yaşlı insanlar vücutlarını hareket ettirmek, tonlamak ve dengelemek için dansı kullanabilirler. Gruplar halinde yapılabileceği gibi bireysel olarak da bu danslar tercih edilebilir.

Zumba’nın tempolu hareketi endorfin salgılar, morali yükseltir ve dans ederken sizi endişelerden kurtarır. Yaşlandıkça uygun kondisyon daha önemli hale gelir. Koordinasyon ilk endişeniz olmasa bile, bu derslerin faydaları daha sonra yaşamda görülecektir. Zumba’nın en önemli faydalarından biri de elbette kilo vermenize yardımcı olmasıdır. Bir Zumba dersi toplamda 600-1000 kalori yakar. Zumba’nın bir diğer büyük faydası da vücudunuzu iyi durumda tutmasıdır. Çünkü tüm vücut farkında olmadan hareket ediyor. Düzenli olarak Zumba derslerine katılmak, yeni insanlarla tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek için harika bir yoldur. Zumba dersinde yapacağınız dans hareketleri duruşunuzu düzeltmenize, koordinasyonunuzu geliştirmenize, kendiniz için yarattığınız kısıtlamaları ortadan kaldırmanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Tüm bu değişiklikler hemen morale ve görünüme yansır. Unutmayın, biri kendini daha iyi hissettiğinde özgüveni de artar. Bu nedenle de yaşlılara uygun olan danslar söz konusu olduğunda zumbadan mutlaka söz edilir. Üstelik bu dans oldukça da eğlenceli olarak yaşlı insanların psikolojik açıdan iyi hissetmesine de yardımcı olur.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
Yol Tarifi Al
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?