Horon nedir; Karadeniz Bölgesi’nin doğu kısımlarında geleneksel olarak oynanan bir halk dansıdır. Rize, Artvin, Ordu, Sinop, Samsun, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane şehirlerinde oynanır. Bayburt ve Erzurum illerinde bazı ilçelerde de oynandığı bilinir. Yunan dilince dans anlamında kullanılan horos kelimesinden gelir. Horon yapmak 15. yüzyılda ilk olarak Rum kadınlar tarafından sıra halinde oynanarak bir halk dansı olarak görülmüştür. Anadolu, Acara ve Yunanistan bölgelerinde farklı dans hareketleri ile oynanır. Horon, Türkiye’de folklorik bir dans türüdür. İzmir, Aydın ve Muğla’da yaygındır. Horon, genellikle 4 kişiden oluşan bir grup tarafından yapılır. Dansçılar sırasıyla birbirlerine yaklaşarak el sallarlar ve sonra tekrar ayrılırlar.
Horon Nedir, Nasıl Oynanır?
Her yöreye ait horon çeşidi farklıdır. Pişme ve coşma noktası olarak adlandırılan kısımlar farklıdır. Dans eden oyuncular ellerini yukarı kaldırır, kemençeyi çalan kişi komutlar verir. Komut sonrasında oyuncular adım atarken omuzlarını titretmeye başlar. Horon sergilenirken kişiler dansın etkisine kendini kaptırarak değişiklik sesler çıkarabilir. Bölgesel olarak çıkarılan sesler değişiklik gösterebilir. Artvin’e ait Borkça ilinde horon oynanırken Gürcüce sözler söylenir. Horon, horonbaşı olan kişinin verdiği komutlar doğrultusunda ilerler. Komutlar da bölgesel olarak farklılık gösterir.
Horon adı verilen Türk dansı, kökeni Orta Doğu’ya dayanan ve Anadolu’ya gelen Türklerin kendi gelenek ve kültürlerini taşıyan bir dans türüdür. Horon, genellikle toplu olarak yapılır ve insanlar sık sık ellerinde tuttukları sopalarla ritim tutarak dans ederler.
Horonu oynamak için özel bir müzik olmasa da, genelde Türk Sanat Müziği eşliğinde oynanır.
Horonlar genellikle birbirleriyle birlikte yapılır. Bu nedenle, ortak bir koreografiye sahip olmak için dans etmenin en iyi yolu, horon hareketlerini öğrenmektir. Bunun için de dans kursu yardımcı olabilir.
Horonların nasıl yapıldığını öğrenmek için, bir horon koreografisi izleyebilirsiniz. Bununla birlikte, aşağıdaki adımlar da size yardımcı olacaktır:
1) Basit hareketlerden başlayarak – sallama, koşma veya atlama gibi.
2) Hareketleri seslendirerek eşlik edin. Seslendirme horonu daha eğlenceli hale getirecektir.
3) Biraz pratik yaparak koreografiyi tamamlayabilirsiniz.
Horon hareketleri için verilen isimler yoktur. Halk tarafından oynanan horonda herhangi bir teknik bulunmaz. Dansçılar kendini ifade ederek oyuna kapılırlar. Horonu iyi bir şekilde oynayabilmek için vücut kendi anatomisi ile hareket etmelidir. Ayaklar yere düz basmalıdır, vücut dik bir şekilde konumlanmalıdır. Ayaklar arasında yeterli mesafe bırakılmalıdır, sağ ayak ve sol ayak yer değiştirirken rahatça hareket edebilmelidir. Ayaklar aynı hizada durmalıdır, biri önde biri arkada durmamalıdır. Kollar, iki yanda dış yüzeyleri karşıya bakacak şekilde tutulur. Hem koşuyor hem de oynuyor gibi görünmelidir. Her iki elinde aynı hizada olması gerekir. Yükseklikleri baş hizası olarak belirtilebilir. Dizlerin dans sırasında iyi hareket edebilmesi için ayaklar yere sağlam basmalıdır. Parmak ucu gibi duruşlar horon dansında kesinlikle bulunmaz.
Horon Öğrenmek Zor mudur?
Horon öğrenmek aslında oldukça kolaydır. Duygu durumunu dışa aktarım olarak sunan bir dans oyunudur. Her ne kadar belli başlı teknik bilgiler yer alsa da kişilerin kendilerini hissettikleri gibi oynayabilecekleri bir halk dansıdır. Horon öğrenmek isteyen kişiler öncelikle dans esnasında keyif almaktan daha önemli bir şey olmadığını bilmelidir. Horon oynanan bölgelerde yaşayan insanlar çocukluktan görerek öğrenirler. Kolay kavranabilecek bir dans türüdür. Enerji dolu ve aktif hareketler içerir. Her ne kadar hareketleri konusunda bir kısıtlama olmasa da dikkat edilecek noktaları es geçmemek gerekir. Profesyonel bir şekilde öğrenmek için kurslardan yardım alabilirsiniz. Kurslardan eğitim alarak kendinizden daha emin bir şekilde performans sergileyebilirsiniz.