Vals Yaparken Nelere Dikkat Etmeli? 

Vals yaparken bu dansın, tüm balo salonu danslarının atası olan bir balo salonu dansı olduğunu bilmelisiniz. Partnerler dans pistinde hareket ederken birbirlerini sıkıca tutarken belirli bir dairesel eksenin ritmik dönüşüne dayanarak, vals bazen “Dansların Kralı” olarak adlandırılır. Vals, 3/4 ritmi ile çok hızlı bir tempoda yapılan bir danstır. Vals adı muhtemelen Eski Almanca’da bulunan “vals” kelimesinden türemiştir. Bu dans, erkekler ve kadınlar tarafından vücutlarına dokunan ilk danstır ve o zamanlar birçok kişi tarafından bir skandal olarak kabul edilmiştir. Bugün iki popüler vals stili bulunur. Bunlar Viyana valsi ve modern yavaş vals olarak sınıflanır. Modern Vals; Amerikan Valsi veya İngiliz Valsi olarak kendi içinde iki farklı sınfa ayrılır. Viyana valsini diğer vals tarzlarından ayıran temel özellikler hız, koreografi, poz ve tondur. Vals yaparken dikkat edilecekler hangi tür vals yapıldığına göre de değişkenlik gösterir.

Vals Türleri

Ayak hareketlerinin kombinasyonunda bazı farklılıklar vardır ama en önemli farkı Viyana valsinin diğer tarzlara göre çok daha hızlı yapılmasıdır. Ancak Viyana valsinin hızı romantik bir havayı ifade etmeyi zorlaştırmaktadır. Valsin kökeni 16. yüzyıl Avrupa’sına kadar uzanır. Valsin başlangıç ​​noktası, Alman Bohemyalı ve Avusturyalı alt sınıflar tarafından gerçekleştirilen 3/4 zamanlı bir ülke halk dansıdır. Başlangıçta alt sınıflar arasında popüler olan vals, yavaş yavaş soylular arasında ilgi uyandırdı ve Avrupa’ya yayılmıştır. Popülerliğinin, ünlü 19. yüzyıl Avusturyalı besteci Johann Strauss II tarafından arttırıldığı düşünülmektedir. Silindirlerin hareketi ile ilgili olarak aşağıdaki temel ilkeleri sıralamak mümkündür. Bu dans esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli etken partnerlerin birbirlerinin bedenlerine sımsıkı sarılması gerektiğidir. Ritmik rotasyon, dans pisti ve dansçının ekseni etrafında yapılır. Saat yönünün tersine dönerek yapılır. Vals esnasında ayak teması kesintisizdir. Vals, en popüler balo salonu danslarından biridir.

Vals Yaparken Önemli Noktalar

Partnerler, belirli bir dairenin ekseni etrafında belirli bir ritimde dönerek birbirlerine sıkıca sarılırlar. Genellikle dansların kralı veya dansların atası olarak adlandırılan vals, 3/4 ritmi olan çok hızlı bir tempolu danstır.

Geleneksel danstan etkilenen vals, ünlü besteci Johann Strauss ile birlikte Viyana ve İngiltere’de hızla yayılmaya başlamıştır. Başlangıçta alt sınıflar arasında daha popüler olan vals, daha sonra soylular tarafından benimsenmiştir. Böylece vals kısa süre içerisinde tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Bu temas nedeniyle, vals başlangıcında birçok kişi tarafından kabul edilmedi ve bir skandal olarak kabul edilse de, günümüzde en popüler salon danslarından biridir ve düğün dansları içinde vazgeçilmez bir alternatiftir.

Günümüzde dans kursu ile çalışarak eğitim alan pek çok kişinin öğrenmeyi talep ettikleri salon danslarının başında vals gelir. Romantik ve asil bir dans olması ile ilgileri üzerine çeken ve estetik bir havaya sahip olan vals, dans kurslarında öğretilmektedir. Bunun yanı sıra orta zorlukta olduğu bilinen bir dans olan vals dansını, kısa süreli bir eğitim ile amatör şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür.

Vals türleri arasında bulunan Amerikan valsinde romantizm hakimdir ve ön plana çıkar. Viyana valsinde ise hız hakim olur. Elbette bu durum Viyana valsinin romantik olmadığı anlamına gelmez ancak bu tür vals danslarında hız daha keskin görülen bir etkendir. Dolayısıyla bu dansta dikkat etmeniz gereken önemli etkenlerden biri hangi türde ve hangi hızda dans ediyor olduğunuzdur.

Valsin karakterine bakıldığında asil, gösterişli, zarif bir akışı olduğu ilk bakışta görülebilir. Bu özellikleri ile popüler hale gelen ve etkisi dünyayı sara vals dansının ana ritmik özellikleri 3/4 ve 1,2,3’tür. Vals teknikleri ilk vuruşa vurgu yapılmasını kapsar. Vals dansında Johann Strauss’un müziğinin etkisinin baskın olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Partnerlerin birbirlerini sararak kavramalarının esas olduğu bu romantik dansta,  dans pisti etrafında ve kendi ekseni etrafında ritmik hareketlerden oluşan kıvrımlar ve dönüşlerle süslenir ve partnerlerin ayakları yerden ayrılmaz.

Romantik özellikleri sebebiyle sıklıkla tercih edilen ve özellikle düğünler için vazgeçilmez olan vals dansının inceliklerini bilmek partnerlerin çok daha estetik bir görüntüye sahip olabilmelerini sağlayacaktır. Romantik ve ayakların yerden ayrılmadığı hareketleri ile popüler olan ve bunun gibi hareketlere dikkat çeken dans için vals kursu ile birlikte çalışabilir ve kısa süre içerisinde düğününüzde ya da talep ettiğiniz bir gösteride vals yapabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
Yol Tarifi Al
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?